Jóga - cvičení, relaxace nebo životní styl?

21:00


Foto: Soukromý archiv Adély Kratinové

Jóga - cvičení, relaxace nebo životní styl? 

Detox, retreat, mantra, bikram...  To je běžný slovník současného „jogína“, tedy člověka praktikujícího jógu tělem i myslí. Jóga je zpátky na výsluní. Škola, práce, rodina, každodenní kolotoč přivádí stále více lidí k alternativním způsobům relaxace.

Jóga už není jen cvičením pro starší a nemocné, nejvíc láká lidi, kteří si naopak na dobrém zdraví zakládají. Lidé praktikující jógu často bývají vegetariány nebo se alespoň pokoušejí stravovat se zdravě. Jógínské meditace zase působí na lidskou pohodu, lidé jsou uvolněnější a odolnější vůči stresu.  Jóga je nejpřitažlivější pro ženy kolem třicítky, ale obrací se k ní stále více mužů i studentek.


Foto: Soukromý archiv Adély Kratinové
Power jóga, hot jóga, workout jóga, gravid jóga pro těhotné nebo pro děti. Trh reaguje rychle. Jóga je dnes nedílnou součástí nabídky každého cvičebního centra. Fungují i studia zaměřující se čistě na jeden jogínský styl.

Jezdí se na víkendové retreaty a dovolené s jógou do jihovýchodní Asie nebo Indie, kde jóga před necelými třemi tisíci lety jako systém fyzických cvičení vznikla. Podle indické tradice však jde o mnohem víc. O duševno, filozofii i náboženství.

Přes popularizaci a komercionalizaci jógy jsou mezi praktikanty lidé, kteří jógu dělají z přesvědčení. Jednou z nich je Adéla Kratinová. Rozhovor s ní si přečtete už brzy na muniMEDIA.cz


Foto: Soukromý archiv Adély Kratinové

You Might Also Like

0 komentárov

Popular Posts

Subscribe