Udělej si sám

14:59

Proč věci nakupovat, když si je můžeme vyrobit sami - navíc bez éček a další chemie? Filozofii soběstačnosti v konzumní době zastává Alena Thomas, autorka knihy Děláme si to doma sami, nebo Jan Šmikmátor, lektor kurzů pečení domácího chleba. Nabízíme jejich nejúspěšnější recepty.



CHLÉB zn. domácí, poctivý, kváskový 

Ingredience na kilový bochník:
400 g žitný kvásek (2 hmotnostní díly) - k dostání zde: http://www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html
400 g pšeničná mouka (2 hmotnostní díly)
200 g voda (1 hmotnostní díl)
16 g sůl (cca 1,5 % hmotnosti)
5 g kmín

Postup:
1) Smícháme všechny ingredience. Mícháme tak dlouho, až se těsto bude odlepovat od stěn mísy a bude hebké a vláčné (cca 10-15 minut).
2) Těsto necháme 1 hodinu odpočinout.
3) Těsto na lehce pomoučené pracovní ploše stočíme – vytvoříme bochník.
4) Necháme těsto vykynout v ošatce, až cca 2x zvětší svůj objem (trvá to podle teploty cca 3 hodiny).
5) Pečeme cca 40 minut při 220 stupních.

zdroj: Jan Šmikmátor: www.facebook.com/pekaruvchlebar

Domácí citronové tablety do myčky

Ingredience (na jeden cyklus):
1 lžička práškové sody
20 ml 5% roztoku kyseliny citronové (tzn. rozmíchat 50 g kyseliny citronové v 500 ml vody)
50 g tablet kuchyňské soli (postupně se rozpouštějí a zůstávají v myčce na mnoho dalších cyklů)
2 lžíce kyseliny citronové

Postup: Lžičku práškové sody nasypte do dvířek, kam běžně dáváte tabletu. Kuchyňskou sůl v tabletách nasypte do nádržky k tomu určené (na dně myčky). Roztok kyseliny citronové si můžete vyrobit do zásoby -  v půl litru vody rozmícháte 50 g kyseliny citronové. 20 ml roztoku nalijte do pravých dvířek na leštidlo, Pro extra lesk můžete na dno myčky rovnoměrně rozsypat 2 lžíce kyseliny citronové.



Zajímá vás, co vedlo autory receptů k tomu, že vyměnili supermarkety za domácí výrobu? Čtěte na www.munimedia.cz.

You Might Also Like

2 komentárov

  1. úvěrová společnost, která mi poskytuje půjčku ve výši 5 000 000,00 USD, když ostatní investoři půjčky zanedbali moji nabídku, ale pan benjamin lee mi poskytl úspěšnou půjčku. Jsou přímo zapojeni do financování půjček a projektů z hlediska investic. poskytují finanční řešení společnostem a jednotlivcům, kteří hledají přístup k fondům kapitálových trhů, mohou vám pomoci financovat váš projekt nebo rozšířit vaše podnikání .. e-mailový kontakt :::: také 247officedept@gmail.com nebo napište na číslo whatsapp na + 1- ( 989-394-3740)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, tuhle vlastnost, že se toho nebojíte, vám upřímně závidím. :) V kuchyni to ještě jakž takž zvládnu, ale i tak radši jídlo objednávám. Nedávno jsem chtěl udělat radost partnerce a uvázat ji kytku ze zahradních květin, co ona sama pěstuje. Jasně, nedal jsem si úplně snadný úkol, ale na druhou stranu jsem čekal, že to dopadne trochu lépe. :D Nakonec jsem to vzdal a objednal rozvoz květin. :))

    OdpovědětVymazat

Popular Posts

Subscribe