Z kavárny do kuchyně: alternativní přípravy kávy

10:00

Není asi úplně s podivem, že k dnešní době pečení kváskových chlebů, DIY kultury a comebacku mrkváčů patří tak trochu i alternativní přípravy čehokoliv, kávy nevyjímaje. Ačkoliv je káva přítomná v životech několika generací, v poslední době se od "lattéček" přesouvá do sofistikovanějších rovin. A tak tu máme aeropressy, frenchpressy, džezvy... a zkrátka další alternativy ke starému dobrému pákovému kávovaru.



Přestože tyto všechny (a další) pomůcky existovaly ještě dříve, než přišlo na svět espresso, říká se jim nyní alternativní. Na jejich přípravě si postavila byznys nejedna kavárna a tak se kultura alternativní přípravy kávy zdárně šíří světem. Jaké tedy máme možnosti, pokud si chceme doma připravit dobrou kávu bez použití profesionálního kávovaru (a nebo kávovaru vůbec)?

Jednou z nejoblíbenějších variant je frenchpress - skleněná konvička a sítko na pístu, k sehnání za pár stovek (a nebo velmi levně ve švédském nábytkovém řetězci), poskytují asi nejjednoduší variantu přípravy kávy. Další level chutí i jemnější filtrování nabízí složitě vypadající aeropress.

Oblíbená je i překapávaná nebo-li filtrovaná káva. K její přípravě stačí dripper (překapávač), v němž se káva překape přes papírový filtr. Hodí se hlavně při přípravě většího množství kávy (ideální tedy třeba při zkouškovém). Na podobném principu funguje i chemex, ten navíc potěší i oko lahodivým designem. 

Kdo se nechce vzdát espressa ani ve vlastním obýváku, může sáhnout po konvičce moka express. K přípravě potřebujete sporák, na němž konvička vykouzlí kávu podobnou espressu. Silnou, tureckou kávu připravíte pomocí džezvy, což je jeden z nejstarších způsobů přípravy kávy vůbec. 

Ať už si zvolíte jakoukoliv přípravu, jedno mají všechny výše zmíněné pomůcky společné. Bez kvalitní kávy se prostě neobejdete. Jak si ji vybrat a na co si dát pozor si přečtěte v pondělí na muniMEDIA v rozhovoru s baristou Jirkou Preisem.


You Might Also Like

1 komentárov

  1. Já si dělám také překapávanou kávu a jinou už nechci. Káva má tu správnou chuť a navíc na dně v hrnku není logr, takže můžu kávu vypít až do dna :-) . Ta investice do překapávače navíc ani není nijak velká, takže rozhodně také doporučuji každému milovníkovi kávy :-) .

    OdpovědětVymazat

Popular Posts

Subscribe