Staronový fenomén tetování

12:24

Možná se ptáte, proč zařazujeme jako jeden z nových fenoménů tetování, když je tu již několik, možná i desítek let? Je to jednoduché. Současná mainstreamová popularita tetování, tak, jak jej dnes známe, netrvá v západní civilizaci ani 50 let, v České Republice můžeme hovořit zhruba o polovině. Tato doba je však zanedbatelná, pokud si uvědomíme, že nejstarší přímý důkaz, že Evropané se nechali tetovat, pochází z doby před zhruba 5000 lety. A důkazy nepřímé hovoří o době mnohem rannější.
Nejstarším dochovaným důkazem je tetování na kůži Ötziho, tedy pravěkého člověka, jehož mumii odhalil v roce 1991 tající sníh na pomezí italských a rakouských Alp. Jeho tetování se samozřejmě od toho současného hodně lišilo, plnilo pravděpodobně funkci léčebnou, a mělo zmírnit bolest kloubů.

Foto: Tetování Ötziho v místech kloubů. Zdroj: https://anthropologynet.files.wordpress.com

Tetování se vyvíjelo v různých částech světa do různých forem, a dnes najdeme opravdu širokou škálu různých stylů tetování, ze kterých si může potenciální zájemce o tetování vybrat. 
Foto: Japonské tetování "Irezumi", tradičně tetované manuálními vpichy, bez užití strojků. Zdroj: http://mulpix.com/post/1127855993431872018.html

Tetování však v historii nemělo pouze pozitivní funkce. V minulosti byli tetováním stigmatizování otroci, v mnohem modernější historii pak například židé v koncentračních táborech. S touto rovinou fenoménu tetování je potom spojený pomyslný souboj v moderní společnosti, a to především ve spojitosti s ochranou lidských práv na jedné straně a tzv. dress code na straně druhé. V mnohých společnostech, včetně České Republiky, je tetování považováno za nevhodné, a často chápáno jako výzdoba kriminálníků a vězňů. Věděli jste například, že u spousty zaměstnavatelů je tetování nepřijatelné, a proto od svých potetovaných zaměstnanců vyžadují dlouhý rukáv, případně jiné oděvní doplňky, které mají potetovanou část těla zakrýt?

Co říci závěrem? Máte-li zájem o výzdobu svého těla tetováním, neomezte se pouze na hledání vhodného motivu, ale seznamte se i s historií, stylem, tatéry a hlavně se zeptejte na názor svého šéfa, ať si s novým tetováním nemusíte hledat i nové pracovní místo.


V rozhodnutí vám může pomoct také rozhovor s tetovaným hipsterem Jirkou Frodlem, který bude již brzy na www.munimedia.cz.

You Might Also Like

1 komentárov

  1. Moc zajímavá historie, děkuji za takové pro mě přínosné informace, které se hodně těžko shánějí. Mě teda osobně vůbec nezaujaly ty tetování v oblasti kloubů. Věřím, že se dají udělat i na takto zvláštních místech kvalitnější práce. Asi bych v tomto případě volila tohle a nechala přetetovat. Ale jestli to má pro nositele nějaký extrémní význam, tak proč ne.

    OdpovědětVymazat

Popular Posts

Subscribe